NFL

2021 NFL Draft’ının En Potansiyelli QB’si: Zach Wilson

Her yıl draft gelip çattığında, spor fark etmeksizin, hemen hemen herkesin ilk sıradan draft edileceğine hemfikir olduğu bir isim vardır. O ismin yanı sıra ise oyunu ile herkesi heyecanlandıran, ligde yapacağı işler merakla beklenen bir oyuncu daha olur çoğu zaman. 2021 NFL Draft’ında bu oyuncu QB Zach Wilson.

Kolej: BYU Cougars

3 Ağustos 1999 doğumlu Zach Wilson, BYU Cougars forması giymekte. Freshman yılında oynadığı 9 maçın 7’sinde ilk on birde yer aldı; BYU’nun ilk 11’de sahaya çıkan en genç oyuncu unvanına sahip oldu. Oynadığı maçlarda 12 TD/3 INT ortalamayla oynayan Wilson, kötü bir profil çizmiyordu. BYU ile ikinci sezonunda ise çıktığı 9 maçın tamamında da başlangıç kadrosunda yer almış olmasına rağmen performans olarak bir önceki sezondan pek ileriye gidemedi (11 TD/9 INT).

Bu sezonsa Zach Wilson, oynadığı 12 maça da ilk 11’de çıktı ve 33 TD/3 INT ile inanılmaz bir profil çizmeyi başardı. Ayrıca 196.4’lük pas derecesi ile ne kadar istikrarlı bir oyuncu olduğunu da bizlere göstermiş oldu. Bu anlamda Draft’ın bir diğer elit “quarterback”i Trevor Lawrence’a karşı ciddi bir üstünlüğü bulunduğunu da es geçmeyelim.

Oyuncu Profili

Gelelim istatistiklerden ziyade Wilson’ın oyununa. Wilson “pocket” içerisinde oldukça hareketli bir oyuncu. Rakibin baskılarından çeviklikle kurtulup kendine alan yaratabiliyor. Bu tip durumlar maç içerisinde oyunculara doğaçlama yapabilme alanı tanıyor ki Wilson, bu tip durumlarda oldukça başarılı bir oyuncu. Güçlü bir kola ek olarak çeşitli açılardan yaptığı atışlarla herkesin takdirini kazanmış durumda. Hareket halinde pas atarken de vücudunu büyük bir rahatlıkla kullanabiliyor. Bu da baskıdan kaçarken bile tehlike arz ettiğinin habercisi.

Oyunun temelini bilen, pozisyonundan istenenin farkında olan, yani kısaca “fundamentals” açısından eksik olmayan oyuncuların çeşitli oyun ve durumlara adapte olabildiğini gördük. Zach Wilson’ın durumu da bu şekilde. Oyununun temeli sağlam bir zemine dayalı. Bu yüzden de ileride oyununa katabileceği özelliklerle adından sıkça söz ettirecektir.

Her oyuncuda olduğu gibi Zach Wilson’da da insanların kafasında soru işaretleri bırakacak birtakım sorunlar bulunmakta. Bunlardan birisi, topu çıkartmakta zaman zaman yaşadığı gecikmeler. Receiver’ların route’ları sırasında yaşadığı gecikmeler yüzünden basit oyunlar zor durumda kalabiliyor. Normal şartlarda topu elinden hızlı çıkarabilen bir oyuncu olsa da karar vermede yaşadığı ikilemler, zor pas denemelerine sebep olabiliyor. Kolej futbolunda bu gibi durumlar tolere edilebilse de NFL’de bu tip gecikmeler genellikle “interception” ile sonuçlanmakta.

Bu kategoride ilginizi çekecek başka yazılar da var... / Kaçırmayın.

Bir diğer, ki kanaatimce daha büyük bir hatası, çeşitli oyunlarda kahraman olma isteği. Örnek vermek gerekirse; basit bir pasla 5 yardlık bir kazanım yapmak yerine ya kendi koşmayı tercih ediyor ya da daha uzaktaki takım arkadaşlarını hedefliyor. Buna benzer durumların sakatlıkla sonuçlanması yahut maç içerisinde büyük kayıplara yol açması kaçınılmaz olacaktır. Ancak bu sorunların zamanla üstesinden gelinebilecek sorunlar olduğu görüşündeyim.

Zach Wilson’ın oyunu, bana bir Aaron Rodgers ve Patrick Mahomes tadı verdi. Güçlü kol, oyun okuma, yüksek IQ… Bunların yanında büyük bir istikrara sahip olması ise kendisini bu Draft sınıfındaki en değerli oyunculardan birisi haline getiriyor. Geriye kalan tek soru, bu başarısını büyük sahneye taşıyıp taşıyamayacağı. Onu da zaman gösterecek.

Melih Yasir

         Paylaş ya da Gönder

NBA Maçlarının TV Programı, Skorlar ve Sonuçlar

Bu kategoride ilginizi çekecek başka yazılar da var... / Kaçırmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu