Anadolu EfesEuroleague

Anadolu Efes Analiz: Yarım Kalan Hikaye Tamamlanacak Mı?

Geçtiğimiz sezon ligi domine eden Anadolu Efes, maalesef pandemi nedeniyle ligin iptal edilmesinden dolayı güzel oyununu taçlandıramamıştı. Peki, bu onları yıldıracak mıydı? Tabi ki hayır. Gelecek sezon için rakipleri sansasyonel transferler yaparken Anadolu Efes ise kadrosunu tamamıyla korudu. Euroleague ile ilgili yarım kalan bir hikayeleri vardı. Gelecek sezon onu tamamlamak mücadele edecekler.

Transferler ve Sözleşme Uzatanlar

  • Ertan Gazi – Fordham Üniversitesi – 1+1 Yıl
  • James Anderson – 1 Yıl
  • Bryant Dunston – 2+1 Yıl
  • Chris Singleton – 2+1 Yıl
  • Sertaç Şanlı – 1+1 Yıl
  • Buğrahan Tuncer – 1+1 Yıl
  • Tibor Pleiss – 2+1 Yıl
  • Rodrigue Beaubois – 2 Yıl
  • Krunoslav Simon – 1+1 Yıl
  • Doğuş Balbay – 3 Yıl

Kadro

PG: Vasilije Micic, Doğuş Balbay, Buğrahan Tuncer
SG: Shane Larkin, Rodrigue Beaubois, Erten Gazi
SF: Krunoslav Simon, James Anderson, Tolga Geçim, Mustafa Kurtuldum
PF: Chris Singleton, Adrien Moerman, Yiğitcan Saybir
C: Bryant Dunston, Tibor Pleiss, Sertaç Şanlı
Koç: Ergin Ataman

Anadolu Efes geçtiğimiz sezonun kadrosunu Alec Peters’ın gönderilmesi haricinde tamamiyle korudu. Bu yüzden Efes hakkında yeni bir oyun planı üzerine konuşmak pek gerçekçi olmaz. Ama geçtiğimiz sezon çoğu oyuncunun sezon içinde nasıl geliştiğini gördük. O zaman biraz oyuncular hakkında konuşalım.

Oyun Kurucu Rotasyonu

Vasilije Micic & Doğuş Balbay: Geçtiğimiz sezona baktığımızda en büyük gelişim gösteren oyunculardan biri şüphesiz Vasilije Micic’di. Geldiği ilk sezon, Larkin’in sakatlığı üzerine sürelerini artıran Micic, ne kadar yetenekli ve sorumluluk almaktan çekinmeyen bir oyuncu olduğunu göstermişti. Fakat 2018/19 sezonunun istatistiklerini incelediğimizde Micic, bulduğu sayıların çoğunu ilk üç çeyrekte buluyordu. Final çeyreğinde ve maçı koparması gereken yerlerde maçın kaybedilmesine sebep olacak hatalar yapıyordu. Bu sezon ise hem oyun anlamında hem de mental olarak olgunlaştığını gördük. Ne zaman sayı atıp ön planda olması gerektiğini, ne zaman geri planda durup arkadaşlarını maçın içine sokması gerektiğini daha iyi anlamış görünüyordu.

Doğuş Balbay, Ergin Ataman’ın özel silahlarında biri. Doğuş’tan zaten hiçbir maç yüksek sayılara ulaşmasını kimse beklemiyor, oyun tarzı itibariyle. Fakat belirli maçlarda Efes’e maçı kazandıran hamleler yaptı. Bunun en büyük örneği, CSKA Moskova maçları. Ergin Ataman, Mike James’i savunması için Doğuş Balbay’ı görevlendirdi ve Doğuş’ta görevini layıkı ile yerine getirdi.

Şutörler

Shane Larkin & Rodrigue Beaubois: Shane Larkin için ne denilebilir ki? Geçtiğimiz sezonu kasıp kavurdu. Eğer sezon iptal edilmeseydi, MVP ödülünün 1 numaralı adayıydı. Özellikle bire birde savunulması imkansız bir oyuncu. Perimetre’deki ani hız değişimine cevap verebilecek oyuncu sayısı oldukça az. Hızlı olmasının yanında yüksek yüzdeyle şut atabilmesi savunmaların sabrını daha çok zorluyor. Kısacası, Anadolu Efes’in yarım kalan hikayesini tamamlaması için en gerekli oyuncu, Shane Larkin.

Bu kategoride ilginizi çekecek başka yazılar da var... / Kaçırmayın.

Beaubois, 2018-2019 sezonun sonunda bu takımda bir rol bulamayacağını düşündüğüm oyunculardan biriydi. Çünkü hem performansı sezon başına göre düşmüştü hem de Micic’in performansı beklenenden yüksek çıkmıştı. Fakat Beaubois, bu sezon basketbol severlere ne kadar iyi bir şutör olduğunu tekrar hatırlattı. Saha içerisinde suratı asık Beaubois gitmiş, daha neşeli bir Beaubois gelmişti.

Kısa Forvetler

Krunoslav Simon & James Anderson: Simon ve Anderson 2 sezon önce transfer edildiğinde herkes Simon’u Anderson’un yedeği olarak görüyordu. Fakat işler öyle yürümedi. Ergin Ataman, Simon’un oyun zekasının üst seviye olduğunu söylemişti ve takımın beyni olarak Simon’u görevlendirmişti. Simon’da 35 yaşında olmasına rağmen oyununu geliştirdiğini gördük. Özellikle bu sezonun 2.yarısında hem şutör olarak hem de 2 ve 3. top yönlendirici olarak görevini layıkı ile yerine getirdi.

Anderson ise geçtiğimiz sezon istenilen gelişimi gösteremeyen fakat oyuna asla küsmeyen bir oyuncu. Ne zaman görev verildiyse yerine getirdi. Fakat Anderson’dan asıl istenilen, Anadolu Efes’in fizik bakımında yeterli olmayan kanat oyuncularının yerine girip savunma sertliğini artırmak ya da 4 numaraya kaydırılıp her şeyi switch edebilen bir beş sahaya sürmek. Fakat sezon içerisinde bunu tam anlamıyla yerine getiremedi. Eğer Ergin Ataman, kanat rotasyonuna James Anderson’u yerleştirebilirse, Anadolu Efes şampiyonluğa bir adım daha yaklaşır.

Uzun Forvetler

Chris Singleton & Adrien Moerman:

Geçtiğimiz sezonun Anadolu Efes açısından bu kadar başarılı geçmesinde son dakikada transfer edilen Chris Singleton’da önemli rol oynadı. Adrien Moerman’ın sakatlığı sonrası o bölgeye kimin transfer edileceği merak konusuydu ve Ergin Ataman’ın oyun sisteminde 4 numaraların ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Anadolu Efes, şansını düşüşte olan Singleton’dan yana kullandı ve bu transferle ilgili herkesin aklında soru işaretleri bulunuyordu. Fakat sezon ilerledikçe Singleton, takım için ne kadar önemli olduğunu gösterdi ve eski popüleritisini yakaladı.

Adrien Moerman, sakatlanmadan önce tıpkı Chris Singleton gibi oynuyordu. Üçlük atabilen, topla oynayabilen, iyi savunma yapıp ribaund katkısı verebilen bir oyuncuydu. Sakatlıktan sonra eski formunu yakalaması biraz zaman alacağa benziyordu. Nitekim öyle de oldu.

Pivotlar

Bryant Dunston & Tibor Pleiss: Maalesef takımın savunmadan sorumlu şefi Bryant Dunston, yaşadığı talihsiz sakatlıktan dolayı bu sezon sadece 9 maçta forma giyebildi. Fakat önceki sezonlara baktığımızda Dunston, ligin en iyi çember savunucularından bir tanesi. Ayrıca hucümda da iyi bir perdeci olduğu için hem şutörlere yardımcı oluyor hem de iyi bir Pick and Roll bitiricisi.

Tibor Pleiss, karakteri itibariyle her koçun soyunma odasında isteyeceği bir oyuncu. Fakat bu sezon sadece o özelliği için takımda bulunmadığını gösterdi. Dunston’ın sakatlığından sonra herkes Efes’in düşüşe geçeceğini düşünüyordu. Fakat tam tersine bir sonuç alındı. Efes git gide yükseldi ve bunda Tibor’un rolü oldukça önemliydi. Savunmada uzun kolları sayesinde rakiplerin korkulu rüyası olmuştu, hücumda ise uzak mesafe şutları ile hem takımına alan açma da yardımcı oldu hem de kendisinin kolay sayı bulabilmesini sağladı.

Türk Oyuncular

Buğrahan Tuncer & Tolga Geçim & Mustafa Kurtuldum & Yiğitcan Saybir & Sertaç Şanlı: Türk oyunculara baktığımızda Buğrahan ve Setaç’ın gelişimi Efes’in başarısındaki faktörlerden bir tanesiydi. Setaç, Dunston’ın yokluğunda Pleiss ile birlikte pota altını domine etmişlerdi. Buğrahan ise Euroleague çok fazla süre alamasa da BSL için oldukça önemli bir oyuncu. Tolga, Yiğitcan ve Mustafa ise BSL’de forma şansı bulabilen oyuncular oldu.

Sonuç

Sonuç olarak Anadolu Efes’in ana oyun planında herhangi bir değişiklik olmayacaktır. Çünkü kadronun tamamı korundu. Fakat kadrosunu yeniden oluşturan takımlara karşı ve sakatlıktan dönen oyunculara göre yeniden düzenlemeler yapılacaktır.

Geçtiğimiz sezonun büyük bir çoğunluğunda Efes, Dunston’dan yoksun oynadı ve Efes’in savunmada ne yapacağı merak ediliyordu çünkü Tibor ve Sertaç, Dunston’a göre daha yumuşak uzunlardı. Fakat iki oyuncu da uzun kollarıyla blok tehdidi oluşturarak beklenilenin üstünde performans verdiler. Ayrıca Tibor ve Sertaç’ın orta mesafe şutlarının olması Anadolu Efes’e hücumda ekstra bir seçenek sundu. Bu sayede Anadolu Efes gelecek sezon iki farklı oyun planı ile sahada olabileceğini gösterdi. Bir tanesi Dunston’ın sahada olduğu, daha çok Pick and Roll oynanan, diğeri ise Tibor veya Sertaç’ın sahada olup 5 şut atabilen oyuncun olduğu ve Larkin’e içeriden sayı bulması için daha müsait olan bir beş.

Ergin Ataman, geçtiğimiz sezon Moerman döndükten sonra Singleton ve Moerman’ı aynı anda sahada tutup daha tempolu ve savunmada her şeyi switch eden bir beş yaratmaya çalıştı. Fakat Moerman’ın eski sertliğini yaklayamaması yüzünden bu beşin ömrü fazla olmuyordu. Gelecek sezon ise oyun sıkıştığında bu beşi sıkça görebiliriz çünkü Moerman 2 sezon önceki fizik ve gücüne dönecektir.

Yukarıda bahsettiğim gibi geçtiğimiz sezon istenilen seviyeye gelemeyen tek yabancı, James Andersondu. Geçtiğimiz sezon Anadolu Efes’in en önemli eksikliği kanat savunmasıydı. Özellikle, Beaubois ve Simon’un aynı anda sahada olduğu beşlerde, Anadolu Efes’in savunma zaafı ortaya çıkıyordu. Özellikle fizikli kanatlara sahip takımlara karşı oldukça zorlanılıyordu. Anderson bu açıdan oldukça önemli bir göreve sahip. Eğer hücum yönünü biraz daha geliştirir ve savunmada istekli olursa gelecek sezon onun dakikalarında artış görebiliriz.

Bunların haricinde Euroleague’in en uyumlu ikilisi olan  Micic ve Larkin’e sahipler. Sadece bu ikilinin olması bile maça 1-0 önde başlamalarına sebep oluyor. Kısa oyuncularınız bu kadar dominantsa rakip takım da onları durdurmak için onlara baskı yapacaktır. O zaman devreye Simon giriyor. Zaten Efes’in üst sıra takımları ile yaptıkları maçlara baktığımız 3.çeyrekte oyun kurucu olarak Simon’u gördük. Gelecek sezon için Anadolu Efes’in en büyük avantajı birden çok kombinasyon ile saha da olabilecek. Moerman ve Singleton’ın pota altında olduğu zaman tempo yapacak, Dunston sahada olduğunda biraz daha sete set hücuma kalacak, Pleiss veya sertaç olduğunda kısa oyuncuların penetre etmelerini kolaylaştıran ve 5 oyuncunun da şut tehdidi olacak, Anderson’un 4 numaraya çekilip kısa beşle her şeyi switch edebilecek. Peki, kadrosu bu kadar zengin olan Efes’e karşı rakipleri ne yapacak? Bunu sezonu izlerken göreceğiz. Sizler için Anadolu Efes’in gelecek sezon neler yapabileceği hakkındaki düşüncelerimi yazdım. Sürç-i lisan ettiysem affola.

Mert Üzen

         Paylaş ya da Gönder

NBA Maçlarının TV Programı, Skorlar ve Sonuçlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu