Globalleşen Dünyada Globalleşen Formula 1
Her devir kendi şartlarını ve karakterlerini getirir. Öyle ki, 10 sene önce ile şimdi arasında koca dağlar varken, o 10 sene öncenin de 10 sene öncesi arasında yine koca dağlar kadar fark var. Bizler Formula 1 aşıkları olarak ilk yarışımızı izlediğimiz zamanı düşünelim. Bugün ile arasındaki fark ne kadar fazla değil mi? İşte biz de bugün sizlere bu farkların nedenlerini irdeliyor olacağız.
Formula 1 Nedir?
Kimileri için 20 pahalı ama bir o kadar kazalarda kağıt gibi paramparça olan, tekerlekleri dışarıda yer alan aracın belli bir yol üzerinde sürekli dönmesi iken, kimileri için kendi hayat heyecanını bizzat iliklerine kadar yaşadığı bir spor. Adına ya da tanımına ne derseniz deyin, Formula 1 bambaşka bir evren. Ve bu evreni sevmemizi sağlayan bazı etmenler var. Misal hızları, önemli idol pilotları (Senna, Prost, Hakkinen, Schumacher), aşık olurcasına tutkulu takımları (Ferrari, Williams, Mclaren) ve olmazsa olmaz motor sesleri. İşte Formula 1’de bu dört etmen öne çıksa da maalesef bu dört etmen ile sınırlandırmak ya da açıklamak mümkün değil. Çünkü her Formula 1 takipçisinin, Formula 1 tarifi kendine hastır. İşte Formula1’i Formula 1 yapan şey de budur.
F1’deki Kaçınılmaz Değişim
Her sporda olduğu gibi, Formula 1 de değişen teknoloji ve zamana ayak uydurmak zorunda. Örneğin futbolda bundan 10 sene önce hakemlerin maç kaydını canlı izleyip karar vermesini geçin kablolu kanal tarafından bazen özetleri bile izlemekte zorluk çekerken, şimdi futbolda VAR (Video Yardımcı Hakem) sistemi, taç çizgisi teknolojisi var. Her değişimi kabul edecek zamanın yenilikçileri olduğu gibi kabullenmekte zorlanacak gelenekçileri de vardır. Ancak işin sonucu her zaman şudur: Değişim Kaçınılmazdır!
Elbette bu olay, futbol gibi basketbol gibi evrensel bir spor olan Formula 1’de olmamasını düşünmek gerçekten saçma olurdu. Misal yeni tasarım araçlara ilk başta hepimiz yabancılık çektik, alışamadık. Çünkü eskiye alışmıştık. Fakat sonra ne oldu? Hepimiz çoğu araca aşık olduk. Uzun yıllardır süren Mercedes hakimiyeti belki de bu yıl hiç olmadığı kadar sallantıda, niye? Kurallar sebebiyle, Değişimle yani.
Farklı Denemeler
Değişim geldi diye de herkes kesinlikle sevecek diye bir kural yok, ayrıca değişimin mutlak en iyi şekilde yapılacak diye de bir şey yok. Örneğin farklı coğrafyalarda (Suudi GP, Vietnam GP) ve yine aynı ülkede üç yarış (Miami, ABD ve Las Vegas GP) yapılma fikri yine bahsettiğimiz gibi bir yeniliktir. Ancak bu fikirler çok eleştiri alsa da aslında Formula 1’in bambaşka bir boyuta geçmesi olarak görülmelidir. Çünkü bilindiği üzere Formula 1’in patronu ABD’liler ve bu işe en çok yatırım yapansa petrol şirketleri. Yani elbette kendi coğrafyalarında ve kendi kurallarına göre yarışları düzenlemek elbette hakları. Çünkü kabul edelim Formula 1, Bernie’nin Formula 1’i olmaktan çıkalı çok oldu.
Berk ŞAHİNGÖZ