Podyumlardaki Şampanya Patlatma Geleneği Nereden Geliyor?
Şampanya patlatma geleneği, 1967 24 saat Le Mans’dan önce çok duyulmuş bir olay değildi.
Dan Gurney (Daniel Sexton Gurney), Formula 1’den Indy Car’a NASCAR’dan Le Mans’a kadar
birçok organizasyonda yarışmış ve galibiyet görmüş 1931 New York doğumlu Amerikan bir
pilottur. Hala gridin en iyi pilotlarından biri olarak gösterilir. 1967’de Dan Gurney, 24 saatlik
dayanıklılık yarışını Shelby American Racing ile kazanarak tarihe geçti. O sene Amerikalı takım
arkadaşı A. J. Foyt ile Ford GT40 sürmüşlerdi. Gurney ve Foyt, podyuma çıktıklarında Gurney
bir şampanya tutuyordu. Tam önlerinde Gurney’nin çok yakın arkadaşı aynı zamanda Shelby
American Racing takımının kurucusu Carroll Shelby ve takımın diğer emektarları bulunuyordu.
Gurney, spontane bir şekilde şampanya püskürtmeye başladı ve bu hareket bir anda motor
sporlarında dünyaca bilinen bir gelenek haline geldi.
Sir Jackie Stewart ise bu geleneği Formula 1’e uyarlayan ilk pilot olmuştur. 1969 Fransa
GP’sindeki galibiyetinden sonra podyumdaki şampanyayı kupaya koymaya karar vermişler
fakat şampanya daha ne olduğunu anlamadan bir anda Sir Jackie’nin elinde patlamış. Kutlama
bir anda Sir Jackie’nin insanlara püskürtmeye başladığı şampanya ile devam etmiş. Moet
Chandon şampanyalarının kurucusu Comte Frederic Chandon de Briailles de oradaymış ve Sir
Jackie’ye “Bunu her zaman yapmalısın.” demiş. O günden sonra uzun yıllar sürecek bir iş
birliğine imza atmışlar.
Sude Gümüş